måndag 30 mars 2015

Oscarsstatyett i kategorin "Sorgbearbetning"

Vi skulle också kunna kalla det för "jag mår bra" eller "sätt på dig ditt vackraste leende" eller "må bra för din familj och dina vänners skull". Du kan sätta dig ner och fråga dig själv hur många av dessa "låtsas må bra - masker" som du för tillfället använder dig av. De flesta av er vet vad jag talar om.


Den sörjande som svartmålar håller fast vi det negativa precis på samma sätt som den helgonförklarande håller fast vid det positiva. Ingen av dem ser till hela relationen. Alla relationer innehåller både positiv och negativ samverkan. Man vet att du bara kan bearbeta din sorg genom att vara helt ärlig mot dig själv och andra.
Jag önskar alla kunde helt ärligt berätta om sina känslor utan att skrämma bort de som lyssnar.
Istället begravs känslorna...


Faran med att säga "jag mår bra" är att det inte hjälper det brustna hjärtat. Det distraherar bara oss själva och andra under tiden som smärtan och ensamheten lever kvar inom oss. Slutresultatet är som att ordna så att man får en sårskorpa över ett infekterat sår. Det blir en väldig röra där under.
Ibland är de sörjandes energinivå så låg att de måste sätta på autopiloten för att orka gå upp och ta sig igenom dagen, veckan, månaden och till slut hela livet. Obearbetad sorg förbrukar enorma mängder energi. Sorg läggs på sorg...


Varje gång en förlust inte bearbetas på ett korrekt sätt begränsas vår livslust ytterligare på ett anhopande sätt. Livet blir något att uthärda och världen tycks vara en ogästvänlig plats att leva på. Du kanske har tänkt på din barndom då det fanns en förhoppning om att livet skulle bli glatt och lyckligt. Sen upptäcker du en dag att livet inte alls blev som du hade hoppats. Du kanske saknar eller har en väldigt oklar bild av hur det känns att vara lycklig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar