måndag 30 mars 2015

Ditt första val: Välja att bearbeta sorgen

Det finns tre begrepp som hjälper oss att komma igång med läkningsprocessen: annorlunda, bättre och mer av. Vad önskar du hade varit annorlunda, bättre eller mer av? Om vi inte identifierar det vi önskar hade varit annorlunda, bättre eller mer av kan vi lätt börja skylla hela vårt mående på dödsfallet eller någon annan förlust. Så länge vi tror att någon eller någonting utanför oss själva är orsaken till hur vi mår kan vi inte läka vår sorg.


När man har konstaterat att myten "tiden läker alla sår" inte stämmer, är nästa svåra hinder som sörjande behöver passera den felaktiga föreställningen att andra människor eller händelser är ansvariga för hur de mår. Denna inställning att inte ta ansvar för sina känslor och handlingar är utbredd. Offermentalitet...


Det regnar och du har tänkt att ha en picknick. Vad är det som förstör picknicken - regnet eller inställningen till regnet? Regnet förstör faktiskt picknicken men du kan inte göra någonting åt regnet, du kan bara hantera din egen reaktion på regnet. Samma sak gäller för nästan alla förluster. Vad orsakar min sorg - förlusten eller min reaktion på förlusten? Vi kan inte vrida tillbaka klockan och få det som hänt att inte hända, men vi kan göra någonting åt vår reaktion. Vi kan skaffa oss verktygen för att bearbeta vår relation till smärtan, besvikelsen, frustrationen och den hjärtesorg som orsakades av vår förlust.
Självrannsakan...


De flesta människor får rådet att "släppa taget" eller får höra att "det som har hänt har hänt". Det vore idealiskt om den mänskliga hjärnan och det mänskliga hjärtat bara kunde avfärda problem och gå vidare. Men det fungerar inte på det viset. Ingenting kan förändras förrän du tar ansvar för din egen läkning. Ta en procents ansvar för det som är ofullständigt. På samma sätt som en liten nyckel kan låsa upp en stor dörr, kan en procents ansvarstagande öppna upp ditt huvud och ditt hjärta för vägen till läkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar