fredag 3 januari 2014

Sorg: En försummad och missförstådd process

Se problemet.
Ditt hjärta är brustet av någon anledning. Ditt liv är inte så lyckligt och tillfredställande som du skulle vilja att det var. Ingen annan vet hur du mår.
Sorg är den normala och naturliga reaktionen på en förlust av något slag. Därför är också de känslor du känner normala och naturliga. Problemet är att vi alla har socialiserats till att tro att dessa känslor är onormala och onaturliga. Sorg är klart den starkaste av våra känslor samtidigt som den är den mest försummade och missförstådda upplevelse, både av sörjande och dess omgivning.
Vi sörjer alla förändringar av förhållanden vi tycker är betydelsefulla, dödsfall och skilsmässor är uppenbara men många andra upplevelser av förlust finns såsom flytt, sluta med missbruk, pensionering, ekonomiska förändringar, barn som flyttar etc. Även förlust av tillit, trygghet, kontroll över din kropp. Samhället ser i allmänhet inte på dessa förluster som sorger som behöver bearbetas.
Alla försök att läka hjärtat med hjälp av huvudet misslyckas eftersom huvudet är fel verktyg för uppgiften. Det är som att försöka måla med en hammare. Eftersom de flesta av oss har blivit socialiserade till att försöka lösa alla våra problem med hjälp av vårt intellekt förblir oförlöst sorg ett gigantiskt problem. "Var inte ledsen" säger många...

Vad menas med bearbetning?
Bearbetning innebär att må bättre. Bearbetning innebär att ta kontroll över effekterna av vad du varit med om istället för att låta vad du varit med om ta kontroll över dig och din lycka. Bearbetning innebär att finna en ny mening att leva, utan att vara rädd för att bli sårad igen. Bearbetning innebär att ha tillgång till sina glada minnen, utan att de störs av ånger och samvetskval. Bearbetning innebär att du tillåter dig att vara ledsen och prata om dina känslor, oavsett hur de runtomkring dig reagerar. Bearbetning innebär att kunna förlåta andra när de säger saker som beror på deras bristande kunskap om sorg. Bearbetning innebär att du en dag inser att det är normalt och hälsosamt att prata om de förluster du upplevt. Men viktigast av allt, bearbetning innebär att du får tillgång till de verktyg som du skulle ha fått redan som barn. Dessa färdigheter tillåter oss att möta våra förluster direkt.

ETT OBEARBETAT FÖRFLUTET KAN AVGÖRA DIN FRAMTID.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar